sábado, 28 de junio de 2008

El Govern pretén limitar-se a canvis secundaris



Ahir, 27 de Juny, estava previst que el Govern d'Espanya demanés un informe al Consell d'Estat sobre la reforma electoral.
La Vicepresidenta Fernández De La Vega va aclarir que aquesta petició es circumscriuria al que hi figurava en el programa electoral del seu partit polític, el PSOE. En concret: vot de residents en l'estranger en urna, mesures pel sufragi per a persones amb discapacitats, ús de les noves tecnologies pel vot i una circumscripció electoral que englobi tots els votants que resideixin a l'exterior.

En principi aquests són els temes que es tractaran i no el prioritari, des de el meu punt de vista, que no és altre que el de la manca de proporcionalitat del sistema.

Ja podíem preveure una cosa així.
Primer la causa (o l'excusa?) del consens absolut i perpetu.
Sense generositat aquest consens és impossible. Aquells que més han de cedir per fer el sistema més just són precisament els que més poder de decisió tenen en aquest moment.

Upson Sinclair va dir:

"És difícil fer que un home entengui quelcom si el seu salari depèn de que no ho entengui."

Ara, ja sense massa causes o pretexts ens informen de que pensen realitzar canvis secundaris. Que seran positius, però que no ataquen el principal problema, el de la manca de proporcionalitat.

Decebuts?

A propòsit, la reforma necessària per tal de crear una circumscripció electoral pels votants residents més enllà de les nostres fronteres exigiria reformar la Constitució Espanyola.

Si per a això sí es podria reformar, per què no per tal d'establir un sistema electoral que fes justícia a tots els votants. Un sistema en el que cada vot atorgués els mateixos escons a qui sigui que hi vagi dirigit que qualsevol altre.

Seria senzillíssim. Les circumscripcions electorals podrien ser dues: l'estat i l'exterior de no residents. Sense cap mínim de diputats preassignats. I el mètode de repartiment el d'Hare.
O també, que la circumscripció electoral fos la Comunitat Autònoma, sense cap mínim de diputats preassignats i el mètode de repartiment el mateix, d'Hare-Niemeyer (molt més just que el d'Hondt).

Representants del principal tercer partit, IU, van dir que els tràmits que està duent a terme el Govern els hi semblen una mera distracció i que "no veuen pas voluntat política" en cap dels dos grans partits per tal d’emprendre aquesta reforma amb la generositat, justícia i valentia necessàries.

Així, van demanar públicament al Consell d'Estat que es manifesti sobre les propostes de reforma presentades pels altres partits polítics i que no es limiti a emetre opinió sobre els canvis secundaris sol·licitats pel Govern d'Espanya.

Fonts: Elaboració pròpia, LaRioja.com, Terra.es.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La posibilidad de dejar comentarios ha sido deshabilitada.

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.