martes, 28 de octubre de 2008

Primers informes dels partits per a la Subcomissió



 

Llegim en diversos mitjans les primeres propostes que els partits polítics portaran a la Subcomissió encarregada de la reforma de la Llei electoral.

 
El P.S.O.E. proposa l'ampliació del dret de vot en les eleccions municipals als estrangers residents en Espanya, la regulació de la precampanya i la revisió dels terminis per a la publicació d'enquestes, la regulació de l'exercici del dret de sufragi dels espanyols en l'exterior, tant en el procediment de vot com en la creació d'una circumscripció pròpia, l'aplicació de mecanismes de substitució o suplència dels representants electes per maternitat, absència prolongada derivada de malaltia i altres supòsits, la dotació de mesures per tal de millorar l'exercici del dret de sufragi de les persones amb discapacitat, el repartiment d'escons per circumscripcions en funció de la població inscrita en el cens, una nova configuració de l'Oficina del Cens i la millora del règim d'actualizació del cens.

 
Per la seva banda, el P.P. ha exposat que les seves prioritats són el vot presencial en urna per als emigrants (estudiant la possibilitat d'una circumscripció única), garantir que en els ajuntaments (i potser en altres institucions) governi la llista més votada (sistema majoritari), la modificació de les actuals paperetes en les eleccions al Senat.

 
CiU ha proposat que en els ajuntaments governi la llista més votada (sistema majoritari), circumscripcions autonòmiques en les eleccions europees, la coincidència en el temps de les eleccions al Senat i als Governs Autonòmics, el sistema de llistes tancades no bloquejades al Congrés i l'Eurocambra i el mètode mixt del doble vot (a la candidatura i al diputat).

 
I.U. ha explicat que les seves prioritats seran l'ampliació a 400 del nombre de diputats com a base d'un programa de reformes que corregeixi la proporcionalitat de l'actual sistema.

 
El B.N.G. posa en primer lloc la millora del vot emigrant per tal de que es faci en urna, les circumscripcions autonòmiques en eleccions europees i generals, i distribuir els escons en funció del cens i no de la població.

 
Les iniciatives d'E.R.C. passen pel vot electrònic, la possibilitat de vetar candidatures racistes o xenòfobes, millorar la falta de proporcionalitat de l'actual sistema de repartiment d'escons i suprimir la prohibició de difondre enquestes abans dels comicis.

 
Respecte al tema del vot electrònic o fins i tot telemàtic (electrònic a distància) s'han posicionat favorablement: P.S.O.E., B.N.G., C.C. i E.R.C.

 

Bibliografia: Solidaridad Digital —El Diario de la Discapacidad, Terra Actualidad, El País, Europa Press, Galiciae, un altre article d'Europa Press.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La posibilidad de dejar comentarios ha sido deshabilitada.

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.