martes, 15 de julio de 2008

Estudi de la Fundació "Ciudadanía y Valores"


Fa unes setmanes la Fundació Ciudadanía y Valores (Funciva) va presentar un estudi sobre la reforma electoral, que serà ampliat en una data propera.

Si ens fixem en les persones que integren aquesta fundació, podem deduir que possiblement té un cabdal intel·lectual (i relacional) potent: el seu President és el sr. Ollero, catedràtic, ex diputat i membre de la Junta Electoral Central.
L'estudi ha estat elaborat pel sr. Martínez-Pujalte, ex degà i professor de Filosofia del Dret en la Universitat Miguel Hernández (Elx), especialista en Drets Humans i assessor del PP durant la passada legislatura.
Un altres dels membres de la fundació és el sr. Silva, advocat de l'Estat i ex diputat de CiU.

En què consisteix la proposta de reforma de Funciva?
Sembla casualitat. A veure si els fa venir a la ment alguna de les propostes ja presentades per algun ens polític:

    Situació i els seus problemes:
  • el sistema no està ben ajustat al principi constitucional de representació igualitària; no s'estan obtenint percentatges similars entre els vots emesos i els seients assignats
  • p.ex.: el vot d'un elector de Madrid o Barcelona és uns 5 cops menor que el d'un altre de Soria o Terol (m'agrada que l'estudi de Funciva coincideixi en aquesta dada amb el meu, Un vot, un seient)
  • és fals el mite de que les formacions minoritàries estiguin sobrerrepresentades; els qui sí ho estan son els dos "grans" partits (una altra de les meves conclusions en Un vot, un seient)
  •  
    Solucions propostes:
  • cada circumscripció provincial passaria a tenir el mínim de diputats preassignats permès segons la Constitució, això és, 1
  • el Congrés dels Diputats estaria integrat per 400 seients, el màxim constitucional
  • aplicació del mètode de Sainte-Lagüe pel repartiment dels primers 350 diputats en circumscripcions electorals provincials
  • pels segons 50 diputats (que sumen els 400) es faria servir el mètode d'Hondt en una llista nacional

Sistemes semblants a aquest s'estan fent servir amb èxit en alguns països del nostre entorn, com els països nòrdics o escandinaus o Alemanya.

Els fa recordar una proposta "similar" que ja s'ha exposat des d'altres instàncies no relacionades amb aquesta fundació? :-)

Font: Elaboració pròpia, Diari El Mercantil Valenciano.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La posibilidad de dejar comentarios ha sido deshabilitada.

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.