domingo, 15 de marzo de 2009

Encara sóc viu




Simplement és que m'han arribat molt poques notícies rellevants sobre aquest tema en aquest lapse de temps.

Faré un poc de revista de premsa.

El P.P. i el P.S.O.E. roben
Roben diputats, diu el Sr. Lara, Coordinador General d'Izquierda Unida. Diu que segons els seus càlculs la coalició I.U.-I.C.V. hauria de tenir almenys 14 diputats per tots els vots que va rebre en les passades eleccions.

Segons els meus càlculs també.

Diu el Sr. Lara:

"Los dos grandes beneficiados de lo que nos roban a IU son el PSOE y el PP, no los partidos nacionalistas. Y son los dos, fundamentalmente el PP, los que más se han opuesto a una reforma de la ley electoral, y están en una contradicción profunda porque no se puede defender al Estado y tener una ley que castigue a fuerzas estatales, como también le pasa a UPyD", planteó.

Per el coordinador del partit federalista P.P. i P.S.O.E. han jugat sempre en aquest tema "amb les cartas marcades".

Que arribin als ciutadans les propostes de tothom
Això és el que demanaven Berdeak-Los Verdes durant la campanya de les passades eleccions autonòmiques a Euskadi.

Jo també.

Deia el Sr. González Lavado, cap de llista d'aquest partit per Biscaia:
“nos lamentamos que no se tenga en cuenta a Berdeak-Los Verdes en las encuestas, lo que favorece un sistema cerrado de opciones políticas. Está claro que la actual ley electoral beneficia en exceso a los partidos que ya tienen representación parlamentaria y no garantiza la pluralidad política ni la neutralidad informativa. Hace falta modificar dicha ley para garantizar que las propuestas electorales de todos los partidos lleguen a la ciudadanía. Reclamamos el derecho de todos los partidos a participar en los debates electorales organizados por los medios de comunicación públicos”.

No fa gens esmentava també aquesta espècie de censura informativa que no és que perjudiqui als partits, sinó als votants, als ciutadans, en la meva columna Només hi existeixen P.P. i P.S.O.E.

Ha de governar la minoria del parlament
Almenys això és el que defensen des del P.P. Ho defensa la dreta en general, també CiU moltes vegades. El P.S.O.E. no tant (tenim partits de dretes de tots els colors). El P.N.B. ha fet algunes declaracions que es podrien interpretar en aquest sentit després de les últimes eleccions autonòmiques a Euskadi.

Ells en dieun —d'alguna manera cal vendre la idea perquè soni bé— "que governi qui guanya les eleccions".

Ganar las elecciones. Ganadores, perdedores, vencedores, vencidos.

Tot mentida. En les elecciones només poden guanyar o perdre els ciutadans, en la mesura en la què es conformi un cos legislatiu (parlament) i un executiu (govern) que redactin i apliquin unes normes de funcionament econòmic i social que beneficiïn a la majoria (això és guanyar) o només a uns pocs, als poderosos que han sabut maniobrar i fer valer els seus lucratius interessos (això és perdre).

Quan el Sr. Gallardón, el Sr. Rajoy, el Sr. Mas, el Sr. Ibarretxe, el Sr. Bono, el Sr. Ibarra, el Sr. Núñez Feijoo, el més recent, —polítics de dretes en general tots ells, encara que alguns diguin que no— afirmen "que cal que governi el partit que guanyi les eleccions" ens trobem amb algunes perilloses mentides que ens intentan fer empassar com si fossin veritats:

1- les eleccions, el seu fruit, les guanyen els partits i no els ciutadans, les persones
2- quan vas a votar estas elegint al President
3- cal que governi un partit amb menys vots que els altres partits

Sobre el punt 2: nosaltres no votem pas presidents ni governs, votem parlaments, ja estiguin conformats per diputats o senadors (en les eleccions generals). Per tant, ni es guanya ni es perd: si el teu vot es transforma proporcionalment en els diputats corresponents (cosa que amb la llei electoral actual no succeeix pas; el P.P. i el P.S.O.E. s'emporten més diputats que vots a costa dels altres partits), el parlament es transforma en un mini-model de les preferències dels ciutadans.

Aquest parlament triat és el què vota al Govern, al President. Normalment aquests sorgeixen de la força o forces polítiques que sumen majoria parlamentària, és a dir, més del 50% dels parlamentaris.

Sobre el punt 3. Que governi el partit més votat o que governin els partits amb majoria parlamentària? La nostra Constitució diu dues coses respecte a això:

a) el sistema polític és parlamentari, no pas presidencial
b) el sistema polític ha de ser proporcional, no pas majoritari

La meva opinió: el partit més votat pot representar al 30% dels votants, per exemple. Si té dos rivals que han reunit cadascun un 20% dels vots, aquests dos partits sumarien un 40% dels electors. Em sembla més lògic que intentin formar un govern amb un programa comú aquests dos.

Així, els qui diuen això de "que governi qui guanyi", a més d'estar manipulant per no dir pas la veritat: "que governi qui menys representatiu sigui, sobretot si sóc jo", estan donant-li una puntada de peu a la Constitució Espanyola.

Podrien ser honests i dir: vull canviar la Constitució Espanyola. Que ens mirin als ulls i no diguin coses com "guanyar" les eleccions. Menys encara si estan en minoria parlamentària. Tenim uns defensors de la Constitució molt peculiars.

Aquestes coses cal repetir-les sovint, perquè la premsa ens renta el cervell sense compassió. Almenys, la premsa amb biaix, que és majoria.

A més, altra cosa: quines expectatives de ser flexible, raonable i negociador amb les altres forces polítiques oferix algú si ja d'entrada està dient que ell vol governar encara que sigui minoria parlamentària?

Abans que se m'oblidi, per si a algú li sorprèn. Per què dic que un partit com el P.S.O.E. és de dretes igual que un com el P.P.?

No té res a veure amb la reforma de la llei electoral, però m'explicaré fent servir unes paraules de la Srta. Sira en el blog del Sr. Royo-Villanova, A Sueldo de Moscú:
#27 sira
(...)
Deberíamos asumir de una vez que el psoe es de derechas porque su política económica es de derechas. Baja los impuestos a los ricos, premia la inversión privada, se ha dedicado desde la época de Felipe a hacer leyes privatizadoras de todo el tejido productivo público, ha contribuido a consolidar con el pp este capitalismo español basado en el negocio inmoviliario, ha estructurado la economía alrededor de una sobreexplotación ambiental, ha firmado refomas laborales que han precarizado de forma salvaje las condiciones de la clase trabajadora... a cambio hace dos leyes con trampa y creemos que es de izquierdas. En fin! (otra vez)(...)



Bibliografia: Europa Press: Cayo Lara pide que PSOE y PP expliquen por qué "penalizan" a IU con el sistema electoral y la "roban" sus diputados, Terra: Cayo Lara cree que PSOE y PP juegan 'con cartas marcadas' en la reforma electoral, Berdeak: Poteo Verde Electoral, ADN: N.Feijóo defiende la reforma de la ley electoral y la impulsará si gana, Ciutadà Públic: Només hi existeixen P.P. i P.S.O.E., A Sueldo de Moscú: Hay que apoyar a Patxi López. O no.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La posibilidad de dejar comentarios ha sido deshabilitada.

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.