miércoles, 22 de julio de 2009

Cròniques del bipartidisme en USA VII






Entrades anteriors relacionades:
- Cròniques del bipartidisme en USA I
- "   "   "   II
- "   "   "   III
- "   "   "   IV
- "   "   "   V
- "   "   "   VI


Continuo amb el tema de l'entrada anterior tot presentant-vos una associació cívica nord-americana que s'ha fundat per a treballar per un sistema electoral més just.

Mirin cap als U.S.A. i les disfuncions del seu bipartidisme i estaran veient el futur d'Espanya si no aconseguim una llei electoral justa i democràtica, que tracti igual a tots els votants.

Tradueixo del seu lloc web:

Free & Equal.org

Free & Equal és una organització no vinculada a cap partit polític que pretén la reforma del sistema electoral mitjançant l'activisme cívic. Està dedicada a la millora de les lleis d'accés a les urnes als Estats Units d'Amèrica del Nord.

Molts estats tenen requisits restrictius que han dificultat per a candidats independents i de tercers partits el poder col·locar els seus noms en les paperetes electorals.

Free & Equal desafiarà aquestes lleis, a través de la pressió als legisladors dels Estats, iniciatives judicials i cíviques.

Free & Equal participarà també en altres causes al marge de l'actual duopoli de dos partits (...)


Com podran comprovar, en U.S.A., no és només que s'ignori als candidats i els votants de tot el que no sigui Rep-Dem (PP-PSOE en Espanya). No és només que la llei electoral faci valer el vot d'uns com set vots d'uns altres.

Allí ja han arribat a un estat superior de marginació de la pluralitat democràtica: ja tenen seriosos problemes per a aconseguir permís legal per a presentar-se a les eleccions.

Els requisits legals per a poder presentar-se —no ja comunicar-se amb l'electorat o tenir un tracte just i equitatiu del vot— en U.S.A. són insuperables per a molts partits.

Com està això a Espanya?

Doncs els diré que potser encara no està tan mal,
però que en les darreres Eleccions al Parlament Europeu va haver partits que no van poder pas presentar-se aquí en Espanya, igual del que es queixen els senyors de Free & Equal en U.S.A.

Partits polítics amb programas molt interessants en alguns punts i que els ciutadans teníem dret a escoltar i a poder triar.

Com els UCID.

Tornant als U.S.A., el Sr. J. Anderson, que va ser candidat independent i Oficial del Center for Voting and Democracy, digué sobre la monografia de la Sra. T. Amato "The Grand Illusion: The Myth of Voter Choice in a Two-Party Tyranny", que denuncia aquesta mancança democràtica:

Fins que et presentes a les eleccions, com jo vaig fer, al marge dels dos partits massius, és impossible imaginar-se les injustícies d'un procés electoral fet a la mesura dels Dos Partits. La Theresa Amato exposa d'una manera cristal·lina els horrors als quals s'enfronten els candidats de tercers partits i els independents quan cerquen l'oportunitat de competir i oferir opcions polítiques al votant nord-americà.


Segueixen altres amb una petita resenya del llibre en la que diuen —i amb la que acabo:
Malgrat la teatral posada en escena de les històriques eleccions nord-americanes de 2008 i els esforços tant de l'Obama com del McCain per a aparèixer com a polítics amb les mans lliures, el debat polític nacional es dóna en un estret marge de temes que estan fixats pels dos partits massius, ambdós influenciats per les mateixes multinacionals, pels mateixos grups d'interessos particulars i lobbies.

El dia de les eleccions, simplement faltaran el tipus d'opcions que una democràcia saludable, multi-partit hauria d'oferir. Mirant més enllà de la història del Nader, cap a les campanyes liderades per retadors com el John Anderson, el Ross Perot, el Pat Buchanan, i d'altres, l'Amato ens mostra com limitar-nos a nosaltres mateixos a dos candidats priva al nostre país d'una vida política robusta, despulla als possibles candidats dels seus drets constitucionals a presentar-se a les eleccions recollits en la Primera Esmena de la Constitució dels Estats Units, i estafa als votants deixant-los sense una opció política amb significat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La posibilidad de dejar comentarios ha sido deshabilitada.

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.