domingo, 19 de octubre de 2008

El PP aposta pel sistema majoritari



Llegíem el darrer 31 d'Agost en el diari electrònic Valéncia Hui, ">El diari del nostre regne", les declaracions de la Secretària General del P.P., la Sra. De Cospedal, en les quals afirmava que l'objectiu del seu partit era que governés en els ajuntaments el partit més votat (encara que fos minoria en el parlament) i que no descartava tampoc perseguir la mateixa reforma en "altre tipus d'eleccions".

Segons el diari digital Hispanidad, l'alcalde de Madrid, el Sr. Ruiz-Gallardón afirmava quelcom semblant en el programa de TVE. "No té pas sentit que governi qui no ha guanyat les eleccions", deia.

Segons sembla és una proposta que el seu partit duia en el programa electoral i que pensa defensar en la Subcomissió encarregada de la reforma de la Llei Electoral.

El diputat del mateix partit, Sr. Vera, s'expressava en termes semblants en declaracions a l'Agència EFE, segons Terra.

"Que governi el partit més votat " (sistema majoritari).
"Que governi qui guanyi les eleccions"
Ara resulta que les eleccions són un concurs de popularitat. És en el que alguns intenten convertir-les.
Serà per això que es poden "guanyar" o "perdre".

Jo pensava que en les eleccions a Espanya escollíem la configuració d'un parlament. Votàvem i es repartien escons, seients.
Que serà això de "guanyar" les eleccions? Encara que és veritat que sona molt bé. Bon treball, nois del marketing. Molt malament, nois de la política.

La realitat és que la Constitució Espanyola diu, en el seu article 68 em penso, que el sistema electoral ha de ser proporcional, no majoritari.
Demanar una reforma legal (no constitucional) que faci el sistema electoral majoritari és inconstitucional.

La realitat és que el partit més votat acostuma a representar molts cops a una minoria del total dels ciutadans.

Imaginin: partit A, 3 vots; partit B, 3 vots; partit C, 3 vots; partit D, 4 vots. Total de vots: 13 vots.
En el sistema majoritari, posseiria la gran majoria de càrrecs electes el partit D. Perquè suma més vots, 4, que cap altre partit.
Però la realitat és que aquest partit només representa al (4/13)=31% de l'electorat, mentre que la resta de forces representen al 69% de l'electorat.
A mi em sembla del tot injust.

Vet aquí als campions del sistema majoritari, del bipartidisme, de la majoria absoluta, del no haver de pactar amb qui pensi diferent (encara que representi a més ciutadans que tu).

Sembla ser que al partit CiU també li agradaria això de que "el partit amb més vots" governi, encara que representi a una minoria de ciutadans, perquè la resta de partits junts representen a més electors.

Ara resulta que als parlamentaris els molesta haver de parlamentar.
Aquests senyors del P.P. i de CiU ho estan dient molt clar: volen governar encara que siguin minoria en el parlament (això és el que fa el sistema majoritari).

Un altre il·lustre amic no sé si del sistema majoritari, però sí de les majories absolutes és el Sr. Rodríguez Ibarra, Molt Honorable ex President d'Extremadura pel P.S.O.E.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La posibilidad de dejar comentarios ha sido deshabilitada.

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.